Archeologisch Centrum

In het Archeologisch Centrum aan de Westsingel 46 zijn behalve de Amersfoortse stadsarcheologen en het Centrum voor Archeologie ook afdeling Vallei- en Eemland van de Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie (AWN) en de Stichting Archeologie Amersfoort (STAA) ondergebracht. Het is daarmee een heus ‘archeologisch bolwerk’ te noemen.

Iedereen die meer wil weten over eigen vondsten, archeologische opgravingen in en om Amersfoort, of andere archeologische zaken is welkom om langs te komen.

Elke woensdagmiddag: Open huis en spreekuur
Elke woensdagmiddag van 14.00 tot 16.30 kunt u zo ons pand binnenwandelen, de deur staat open (en anders gewoon even aanbellen). In de centrale ruimte kunt u honderden vondsten bekijken. De vitrinekasten staan van de vloer tot het plafond vol met gevonden voorwerpen van de Prehistorie tot aan de 21ste eeuw. Wij weten er alles van en vertellen er graag over. Bovendien houden we een archeologisch spreekuur: u kunt uw eigen vondst(en) laten bekijken door onze experts.

In de werkruimte hebben we een deel van de archeologische binnenwerkzaamheden permanent voor u zichtbaar gemaakt: medewerkers van het centrum zijn bezig met hun analyse-, restauratie- en conservatiewerkzaamheden.

Vondst van de Maand
Wij doen voortdurend leuke vondsten en beschikken inmiddels over een hele verzameling voorwerpen waar vaak de mooiste, gekste en spannendste verhalen aan vast zitten. Verhalen die niet verloren mogen gaan. Om méér mensen hiervan te laten meegenieten, wordt iedere maand een bijzondere, grappige of actuele vondst uitgekozen tot ‘Vondst van de Maand’. Het voorwerp krijgt een aparte plek in de expositie en het bijbehorende verhaal wordt door de medewerkers van het Centrum voor Archeologie verteld. Welk voorwerp deze maand de Vondst van de maand is, kunt u vinden op Scheplog, de weblog van het Centrum voor Archeologie.

De werkruimte en de expositieruimte zijn tussen 14:00 en 16:30 voor publiek geopend. Komt u liever op een andere dag? Maak dan graag van tevoren een afspraak. Neem dan contact op.

U kunt het Archeologisch Centrum ook digitaal bezoeken: www.archeologischcentrum.com