Dit doen we ook

Francien SniederbArcheoloog Francien Snieder:
‘Archeologie is geen bodemsanering, daarvoor komen er veel te veel prachtige verhalen uit de bodem: verhalen over vroeger, over ons gezamenlijk verleden, over de geschiedenis van stad,  land en díe specifieke plek. En al die verhalen, die zijn van ons allemaal.’

Maak kennis met het hele team van het Centrum voor Archeologie

We vertellen u graag de verhalen die wij tegenkomen:

Elke woensdagmiddag: Open huis en spreekuur
Elke woensdagmiddag van 14.00 tot 16.30 kunt u zo ons pand binnenwandelen, de deur staat open (en anders gewoon even aanbellen). In de centrale ruimte kunt u honderden vondsten bekijken. De vitrinekasten staan van de vloer tot het plafond vol met gevonden voorwerpen van de Prehistorie tot aan de 20ste eeuw. Wij weten er alles van en vertellen er graag over. Bovendien houden we een archeologisch spreekuur: u kunt uw eigen vondst(en) laten bekijken door onze experts. Bezoek ons

Komt u liever op een andere dag? Maak dan graag van tevoren een afspraak. Neem contact op.


Scheplog
Op onze eigen weblog Scheplog kunt u – inmiddels al meer dan 10 jaar – over onze archeologische avonturen lezen; verhalen over opgravingen, vondsten, onderzoeken en ontdekkingen, niet alleen groot maar ook klein nieuws.
www.scheplog.nl


Vondst van de Maand
Wij doen voortdurend leuke vondsten en beschikken inmiddels over een hele verzameling voorwerpen waar vaak de mooiste, gekste en spannendste verhalen aan vast zitten. Verhalen die niet verloren mogen gaan. Om méér mensen hiervan te laten meegenieten, wordt iedere maand een bijzondere, grappige of actuele vondst uitgekozen tot ‘Vondst van de Maand’. Het voorwerp krijgt een aparte plek in de expositie en het bijbehorende verhaal wordt door de medewerkers van het Centrum voor Archeologie verteld. Welk voorwerp deze maand de Vondst van de maand is, kunt u vinden op Scheplog, de weblog van het Centrum voor Archeologie.

SanneArcheoloog Sanne Beumer:
‘We hebben hier allemaal dezelfde ideeën over wat archeologie is en hoe we ermee om moeten gaan. Wij zeggen: archeologie is van ons allemaal.
Bij alles wat we doen, willen we oog houden voor de mensen die hier nú wonen. Vandaar de vitrines, de openmiddagen, de lezingen en exposities. We willen onze kennis delen.’

Maak kennis met het hele team van het Centrum voor Archeologie


Lezingen en activiteiten
Onze archeologen praten graag over hun werk. Door het jaar heen verzorgen we heel wat lezingen en dragen we volop bij aan allerlei activiteiten. Vaste onderdelen zijn het Historisch Café, Open Monumentendag, De Nationale Archeologiedagen, Maand van de Geschiedenis en de Archeologiedag van de provincie Utrecht. Op verzoek spreken we voor groepen, geven we rondwandelingen door de stad en houden we presentaties. Ook een radio- of televisieoptreden schuwen we niet. Zelf organiseren we samen met onze steunstichting STAA om het jaar de ‘Avond van de Amersfoortse Archeologie’ en – als het even kan – een open middag op de opgraving.

Waar we binnenkort te vinden zijn, leest u op Scheplog en de website van de STAA.


Publicaties
We publiceren niet alleen van elk onderzoek een rapport, we schrijven ook graag artikelen en boeken over onze ontdekkingen. We leveren vaste bijdragen aan het tijdschrift KRONIEK en het Historisch Jaarboek Flehite. Verder schrijven we incidenteel mee aan een breed scala van andere reeksen. Dat kan ook uw bedrijfs- of personeelsblad zijn.


Exposities
Onze vondsten en verhalen zijn in vele musea in het land te vinden, in tijdelijke opstellingen én vaste. 


Scholen en lesmodules
Al jarenlang verzorgen wij gratis lessen over archeologie op basisscholen in Amersfoort en omgeving. Het doel: kinderen al op jonge leeftijd bewust maken van ons archeologisch erfgoed en enthousiasme kweken voor onze (lokale) geschiedenis. Op basis van deze jarenlange ervaring hebben we twee lessen ontwikkeld: een les over de Prehistorie en een les over de Middeleeuwen. Deze zijn uitermate geschikt voor groep 7 en 8, of (licht aangepast) voor groep 5 en 6. We kunnen in overleg ook lessen gegeven op middelbare scholen. Voor veel leerlingen is het hoogtepunt om echte vondsten in handen te krijgen en van nabij te kunnen bekijken. De lessen worden verzorgd door onze archeologen Maarten en Sanne. Behalve deze vaste lesprogramma’s zijn er op verzoek meer mogelijkheden. Als de omstandigheden het toelaten, geven we rondleidingen voor schoolklassen bij opgravingen of in ons pand.

Ook interesse in een archeoloog op school? Neem contact op.

Maarten van DijkArcheoloog Maarten van Dijk:
‘Ik ga vaak naar basisscholen om wat over mijn vak te vertellen. Laatst vertelde ik dat ik had meegewerkt aan de opgraving van een fort uit de tijd van de VOC. Een leerling stak zijn vinger op en zei: ‘Maar in die tijd waren er toch nog helemaal geen auto’s?’ Hij had het beeld voor zich van een Ford, geen fort. Dat maakt werken met kinderen zo leuk: ze weten me altijd weer te verrassen.’

Maak kennis met het hele team van het Centrum voor Archeologie