Van advies tot uitvoering

Advies

Of archeologisch onderzoek noodzakelijk is, hangt af van de plek waar u wilt gaan bouwen én van uw precieze plannen. Uiteindelijk beslist uw gemeente hierover.

Ons eerste advies is: neem contact op met het Centrum voor Archeologie. We maken deel uit van een gemeentelijke organisatie, dus we weten precies wat nodig is om snel door te kunnen. Zo houdt u grip op uw planning en de kosten.

Met het adres van uw bouwplan kunt u – als voorbereiding – alvast zelf uitzoeken welke archeologische waarde de locatie heeft. Dit kunt u doen met de Archeologische Beleidskaart van de betreffende gemeente (u vindt deze op de gemeentesite). U krijgt dan een indicatie van wat u mag, wat u moet en wat u van de gemeente kunt verwachten.

U heeft echter meer nodig dan een indicatie. Door uw plannen in een vroeg stadium met ons te bespreken, liefst ruim voordat u een omgevingsvergunning aanvraagt, krijgt u grip op uw planning en de kosten. Wij weten namelijk precies wat een gemeente van u nodig heeft om u een vergunning te kunnen verstrekken. We kunnen met u ook bekijken of het mogelijk is uw plannen zo vorm te geven, dat archeologisch onderzoek niet nodig is. 

Milo VerhammeArcheoloog Milo Verhamme:
‘Als uw bouwlocatie in één van de gemeenten ligt waar wij voor werken (Amersfoort, Bunschoten, Leusden, Nijkerk en Soest), dan is ons advies in veel gevallen gratis.’

Maak kennis met het hele team van het Centrum voor Archeologie

Programma van Eisen

Is er archeologisch onderzoek nodig? Dan verlangt uw gemeente in veel gevallen eerst een document met daarin precies omschreven welk type archeologisch onderzoek moet worden uitgevoerd en aan welke voorwaarden dat onderzoek moet voldoen: het Programma van Eisen (PvE). Het Centrum voor Archeologie schrijft of toetst vrijwel alle PvE’s in deze regio. Wij weten uit jarenlange ervaring welk type onderzoek in uw situatie de juiste is en welke niet.

Archeologisch onderzoek

U kunt voor de uitvoering van archeologisch onderzoek alleen terecht bij gecertificeerde bedrijven. Het Centrum voor Archeologie is gecertificeerd voor alle soorten onderzoek (landbodems). Wij kunnen u als geen ander helpen bij de uitvoering: goed, snel en voordelig.

  • We hebben meer dan 30 jaar ervaring met archeologisch onderzoek in Amersfoort en de regio. We hebben veel ervaring hier en zullen dan ook weinig tijd verspillen aan de dingen die we al weten. Dat kan u zomaar een hele hoop tijd, geld en gedoe schelen bij het onderzoek en het verkrijgen van een vergunning.
  • Onze beleidsarcheologen werken zij aan zij met de veldarcheologen. Dat betekent dat wij snel en efficiënt leveren wat u nodig heeft om verder te kunnen.
  • U hoeft niet af te wachten of uw gemeente het rapport wel goedkeurt: wij laten ieder rapport goedkeuren voordat deze opgeleverd wordt. Ook dat is een grote zorg minder.

900Archeoloog Mattijs Wijker:
‘We graven met liefde op  – als het nodig is, staan we morgen al met onze laarzen op locatie – en omdat we onderdeel zijn van de gemeente, begrijpen we ook precies wat u nodig heeft om door te kunnen.’

Maak kennis met het hele team van het Centrum voor Archeologie

Wilt u een advies, een PvE of een offerte? Kom langs! De ervaring leert dat we dan veel beter én concreter kunnen toelichten wat u van ons kunt verwachten en wat de kosten zijn. Mailen of bellen mag natuurlijk ook.